Prescriere datorii

Termenele de prescriptie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Atunci cand este vorba de stat, datoriile se prescriu in termen de 5 ani, in timp ce, in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Prescriptia unei datorii presupune ca, dupa trecerea unui anumite perioada de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat. Practic, dreptul de actiune impotriva debitorului se prescrie, adica datornicul nu mai poate fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.

Pe de-o parte, Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani. Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

Cum este calculat termenul de prescriptie

Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.

Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.

“Spre exemplu, in ipoteza in care termenul de prescriptie a executarii silite incepe sa curga de la data de 20 iunie 2007, termenul se va implini la data de 20 iunie 2010”, a ilustrat avocatul.

Acesta a aratat ca in conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.

“In ipoteza in care ultima rata catre banca a fost, sa spunem, in anul 2007 dreptul bancii de a cere executarea silita in anul 2010 s-a prescris, aceasta nemaiavand dreptul recunoscut de lege de a mai proceda la executarea silita a debitorului sau”.

In ceea ce priveste datoriile catre stat, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere creanta, conform art. 130 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.

Intreruperea termenului de prescriptie

Codul de Procedura Civila stabileste la art. 405 indice 1 alin. (1) ca prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Daca un debitor datoreaza o suma de 500 lei si achita numai 100 lei din acea datorie, termenul de prescriptie a executarii silite pentru restul sumei de 400 lei incepe sa curga de la data efectuarii platii sumei de 100 lei.

Pe durata desfasurarii executarii silite prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu curge, termenul fiind intrerupt in conditiile legii. Citeste aici de cate ori se poate intrerupe prescriptia executarii silite.

“Prin urmare, daca executarea silita se incepe cu cateva zile mai inainte de implinirea termenului, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, procedura se va putea finaliza cu succes, prescriptia dreptului de a cere executarea silita neproducandu-si efectele juridice”.

Cum procedezi daca esti executat silit, chiar daca datoria s-a prescris

In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, debitorul poate invoca, in apararea sa, pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.

De asemenea, el a precizat ca implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita se poate constata si din oficiu de catre instanta de judecata, in cazul in care debitorul formuleaza o contestatie la executare, dar nu invoca in apararea sa si aceasta exceptie.

Ai platit o datorie al carei termen s-a prescris. Mai poti face ceva?

In situatia in care ai achitat o datorie care s-a prescris, plata este considerata valabila si nu mai beneficiezi de dreptul de restituire.

“Plata facuta voluntar de catre datornic creditorului, indiferent de motivul care l-a determinat sa achite datoria sau doar o parte din ea, este o plata valabila, chiar daca s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite. (…) Debitorul nu mai are dreptul, potrivit legii, de a solicita creditorului restituirea banilor”.

%raspuns% la Prescriere datorii

 1. In cazul in care se depune in aceasta perioada o declaratie rectificativa 101 pentru perioada 2008,
  dobanzile si penalitatile care sunt calculate sunt scutite cf ordonantei actuale?

  Multumesc,astept raspuns la adresa mai sus mentionata

 2. Am preluat o firma ce avea dotorii catre fostii asociati (au imprumutat cu bani firma) mai vechi de 3 ani. Aceste datorii se prescriu? si cum trebiesc ele inregistrate in contabilitate?

 3. Datoriile se prescriu daca asociatii nu au intreprins niciun demers pentru recuperarea sumelor.
  In cazul nerestiturii sumele se vor inregistra pe venituri.

 4. Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi lamuriri cu privire la eventualitatea prescrierii unei datorii catre ANAF (impozit venit).
  ,din informatiile date de catre functionaru de la ghiseu reiese ca am primit bani din diferente
  de inpozit pe ani 2002 si 2003 de trei ori bani ,mai multi de cit mi se cuvenea
  (calcule facute de anaf cred, nu i-am luat eu cu forta 🙂 ),din aceiasi sursa de informatii am luat suma de 521lei de doua ori
  Documentul prin care s-a individualizat suma de plata (termeni care ma depasec 🙁 ) este din 29/08/2006 iar decizia este din 31/12/2011 eu am primit-o prin posta la data de 07/03/2012
  Va rog sa ma ajutati in a clarifica aceasta situatie,si ce pasi va trebui facuti.

  Va multumesc anticipat

 5. Am avut un spatiu cu chirie sa incetat contractul ,si dupa 2ani de la incetarea contractului mam trezit cu penalitati la chirie ca am depasit cu o zi ,doua in fiecare luna pe un an ,ce este de facut factura o primeam dupa o zi sau doua de la data facturari si am martori .

 6. Buna ziua,
  Am nevoie urgenta de un sfat (si de ajutor). In urma unei actiuni in justitie, fosta societate la care lucram a fost obligata sa-mi plateasca o anumita suma (suma a fost platita voluntar). In 5 iunie 2009, societatea a obtinut prin recurs intoarcerea sentintei din prima instanta. In iunie 2012 am fost citat pentru plata sumei indexate cu indicele de inflatie. Daca aceasta ultima actiune a fost inscrisa la tribunal in 6 iunie 2012, se poate considera ca s-a implinit tremenul de prescriptie a datoeriei, de 3ani?

 7. In 2005, fiind administratorul unei societati comerciale, intrata in faliment, prin hotarare judecatoareasca am fost obligat la plata unor sume de bani catre institutii de stat si comerciale.Executorul judecatoresc mi-a instituit poprire pe pensie si dun aceasta poprire a platit doar catre institutiile de stat.Societatile comerciale creditoare intoata aceasta perioada nu au depus nici o notificare de solicitarea sumelor datorate. Trecand deja 7 ani, deci, conform art 405 al 1 din Codul civil, sumele respective s-au prescris. Mai pot acesti creditori sa ceara plata sumelor datorate daca termenul de prescriere a decurs de mult? Executorul in momentul in care datoria catre institutiile de stat s-au achitat integral ( ba chiar am fost chemat ca s-a platit in plus la unele institutii) ar trebui sa anunte ridicarea popririi sau aceasta trebuie sa o fac eu in baza documentelor emise de creditori?

  Va multumesc!

 8. am fost dati in judecata de termo servis(asociatia de proprietari)in 2009 si au castigat noi sa platim restanta plus penalitati , nu am primit prin posta raspunsul si nu am stiut nimic . ne-am trezit in 2012 cu somatie pt. executare silita din 2009 ,am facut contestatie au trecut 3 ani si se poate prescrie .
  noi am platit restanta suntem la zi ,si nu se poate aplica prescriptia dar in cazul penalitatilor nu am platit nimic niciodata credeti ca se pot prescrie numai penalitatile chiar daca am platit restanta?

 9. Prescrierea datoriilor bancare intra in vigoare la trei ani de la data la care am platit ultima rata la banca sau la trei ani dupa ce in mod fericit ar fi trebuit sa inchei contratul de credit cu banca ?

 10. care este data de prescriptie pentru nedepunerea unei declaratii 394 pentru primul semestru 2007, mai exact avand termen de depunere 25/07/2007?

 11. Buna ziua, incep prin a va spune ca detin un PFA, nu am avut profit pentru ca nu am functionat niciodata, nici nu stiu de ce l-am mai facut. In fine. Am depus declaratii pe proprie raspundere la notar cum ca nu functionez si ca sa nu platesc dari la stat degeaba, de curand am primit o somatie de plata cu suma totala de 28.000 de lei, penalitati etc. Eu nu am cum sa platesc banii acestia ca nu am de unde si de ce, nu am stiut la ce ma inham. Intrebarea mea este care sunt pasii urmatori, gen puscarie, munca in folosul comunitatii…sau se prescrie suma dupa o perioada? Sau cum pot sa fac dovada ca nu am functionat si sa imi “dispara” daca se poate aceasta suma, daca e cazul de executare silita eu nu am nimic pe numele meu,cum pot sa scap curat din toata chestia asta in care nu stiu ce am cautat. va rog mult sa imi raspundeti.Multumesc. La ANAF nu mi se da un raspuns concret nici nu ma indruma ce sa fac