Salarizare – coeficienti 2010

Principiul salariului minim pe economie este aceea ca se aplica atât în sectorul bugetar cât si în cel privat. Astfel, în functie de studii si de pregatire, salariile minime practicate la nivel national se amplifica în baza unui coeficient de ierarhizare. Astfel, de cel mai mare coeficient beneficiaza cei cu studii superioare, al caror salariu minim se dubleaza fata de valoarea anuntata oficial.Astfel, potrivit art. 40 din HG 1507/2007 care reglementeaza acesti coeficient

Principiul salariului minim pe economie este aceea ca se aplica atât în sectorul bugetar cât si în cel privat. Astfel, în functie de studii si de pregatire, salariile minime practicate la nivel national se amplifica în baza unui coeficient de ierarhizare. Astfel, de cel mai mare coeficient beneficiaza cei cu studii superioare, al caror salariu minim se dubleaza fata de valoarea anuntata oficial.

Astfel, potrivit art. 40 din HG 1507/2007 care reglementeaza acesti coeficienti pentru perioada 2007-2010, dupa cum urmeaza:

  • muncitori necalificati = 1
  • muncitori calificati si absolventi liceu = 1,2
  • pregatire post-liceala = 1,25
  • absolventi scoala de maistri = 1,3
  • absolventi studii superioare de scurta durata = 1,5
  • studii superioare = 2

De exemplu, pe un salariu minim pe economie de 600 de lei, un angajat cu liceul beneficiaza de un salariu minim de 720 lei. În acelasi timp, un angajat cu studii superioare pe un post ce necesita o astfel de pregatire, are un salariu minim de 1.200 lei.

Privitor la aceasta grila trebuie mentionat faptul ca salariatii beneficiaza de cuantumul de ierarhizare numai dupa criteriul conditiei de pregatire minima a functiei pe care o ocupa. Astfel, daca un angajat cu studii superioare este încadrat într-o functie în care conditia de pregatire este liceul, coeficientul este 1,2, mai exact cel aferent pregatirii liceale.

O deficienta a acestei grile este faptul ca nu se face o diferenta clara între angajatii încadrati pe functii pentru care conditia de pregatire sa fie diploma de master sau titlu de doctor.