New – 31.01.2013

Pentru ele nu se platesc contributii sociale

Valoarea nominala a unui tichet de masa este in prezent de 9 lei/zi/angajat. Pentru sumele primite in tichete de masa, angajatii platesc impozitul pe venit de 16%, dar nu platesc contributiile sociale. Daca ar primi aceeasi suma in bani ca adaos la salariu, angajatii ar plati in plus CAS (10,5%), CASS (5,5%) si  contributia personala la Fondul de Somaj (0,5%).

Tichetele de masa sunt avantajoase si pentru angajatori deoarece sumele corespunzatoare tichetelor de masa acordate de catre acestia propriilor angajati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (in limitele valorii nominale indexate si a unui tichet pentru fiecare zi lucrata) si scutite de plata taxelor salariale ale angajatorului: CAS 20,8% (mininm), Contributii concedii si indemnizatii (0,85%),  Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale 0,25%, Fondul de sanatate 5,2%,  Fondul de somaj 0,5%, Fondul asigurare accidente: 0,85% (maxim).

Se pot oferi numai angajatilor care au contract individual de munca

Conform cadrului legal care reglementeaza acordarea de tichete de masa (Legea 142/1998 si HG nr. 5/1999), acestea pot fi acordate de catre o companie doar angajatilor  incadrati cu contract de munca.

Tichetele de masa pot fi un puternic factor de echilibru, permitand companiilor care nu pot avea o cantina sa ofere propriilor angajati alocatiii de hrana. Tichetele de masa reprezinta astfel si o forma de retentie a angajatilor, acestea fiind in prezent un instrument puternic de motivare.

Tichetele de masa se acorda doar la functia de baza

In cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate, conform legii, numai de catre angajatorii unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza.

Sunt acordate doar pentru zilele lucrate

Angajatii pot primi tichete de masa doar pentru acele zile in care sunt prezenti la munca. Acesta este si motivul pentru care una dintre consecintele pozitive ale utilizarii sistemului tichetelor de masa este reducerea absenteismului la locul de munca.

Nu se considera zile lucrate perioadele in care angajatul este delegat sau detasat in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca si primeste indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau detasare.

Si angajatatii cu timp partial de munca pot beneficia de tichete de masa

Singura restrictie stabilita de lege pentru acordarea tichetelor de munca se refera la existenta  contractului de munca si a exercitarii acestui drept de catre angajatorul unde angajatul are  functia de baza. Astfel, si angajatii cu timp partial de lucru se pot bucura de beneficiile tichetelor de masa pentru fiecare zi lucrata, daca indeplinesc aceste conditii.

Sunt platite de angajatori unitatii emitente, inainte de a le distribui angajatilor

Conform legislatiei in vigoare, tichetele de masa nu pot fi distribuite de angajatori propriilor angajati, daca acestia la data stabilita pentru distribuire nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de masa achizitionate, inclusiv pretul imprimatelor reprezentand tichetele de masa.

Este o reglementare foarte importanta care vizeaza o transparenta a tranzactiilor realizate de catre unitatile emitente  cu partenerii lor. Respectarea acesteia este atent monitorizata de catre autoritati, unitatile emitente depunand lunar rapoarte privind evidenta tichetelor emise.

Cum se evidentiaza in contabilitate tranzactiile aferente tichetelor de masa

Plata tichetelor de masa:

Furnizori debitori = Conturi la banci in lei       – cu valoarea comenzii de tichete de masa

Receptionarea tichetelor de masa si a facturii:

%   =             Furnizori                 – cu valoarea totala a facturii de livrare a tichetelor de masa

Alte valori                                                   -cu valoarea totala nominala a tichetelor de masa achizitionate
Alte cheltuieli cu servicii prestate de terti   – costul imprimatelor (tichete de masa)
TVA deductibil                                               -TVA deductibil aferent costului imprimatelor

Furnizori = Furnizori debitori                         -cu suma achitata pentru comanda

Distribuirea tichetelor de masa si inregistrarea cheltuielii respective.

Tichetele se vor include si pe statul de salarii, intr-o rubrica distincta, in luna in care au fost distribuite:

Cheltuieli cu tichete de masa acordate salariatilor = Alte valori -cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate

Inregistrarea retinerii impozitului pe venit conform statului de salarii:

Personal-salarii datorate = Impozit pe venituri de natura salariilor – cu valoarea impozitului aplicat la valoarea nominala a tichetelor acordate salariatilor

Impozitul pe venitul obtinut de persoanele fizice care au primit tichetele de masa va fi cumulat cu impozitul pe venitul din salarii.