Proceduri acordare facilități în industria alimentară și construcții

evo conta
contabilitate
Du-te la conținut

Proceduri acordare facilități în industria alimentară și construcții

evoCONTA
Marți 05 Iul 2022 ·  3:00
Info Fiscal 34/2022 – Proceduri acordare facilități în industria alimentară și construcții
Vă aducem la cunoştinţă apariţia următoarelor acte normative:
1. Ordinul ministrului finanțelor nr. 1525 din 29 iunie 2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară (Monitorul Oficial nr. 661 din 1 iulie 2022).
2. Ordinul ministrului finanțelor nr. 1528 din 29 iunie 2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor (Monitorul Oficial nr. 661 din 1 iulie 2022).

Precizări suplimentare:
1. OMF 1525/2022 – FACILITĂȚI SECTORUL AGRICOL ȘI ALIMENTAR
Prin Legea nr. 135/2022 au fost completate prevederile Codului fiscal, introducându-se anumite facilități fiscale pentru veniturile din salarii obținute în sectorul AGRICOL şi în industria ALIMENTARĂ, în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028.
  • Facilităţile fiscale pentru sectorul agricol şi industria alimentară constau în:
    a) scutirea de la plata impozitului pe venit (impozitul pe salariu);
    b) reducerea cotei de contribuţie de asigurări sociale (CAS) de la 25% la 21,25%;
    c) exceptarea de la plata contribuţiei de sănătate (CASS);
    d) reducerea cotei contribuţiei asiguratorie pentru muncă (CAM) de la 2,25% la 0,27%;
    e) scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau speciale de muncă.
    Prevederile ordinului vizează procedura de acordare a facilităţilor fiscale:
    1. Mecanismul de calcul al indicatorilor ”Cifra de afaceri totală” și ”Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea în sectorul agricol şi în industria alimentară”.
    2. Procedura de determinare a procentului de cel puțin 80% a cifrei de afaceri în cazul.
    3. Modalitatea de raportare la salariul brut de încadrare/venitul brut lunar.
    De asemenea, proiectul clarifică aspecte privind:
    a) posibilitatea persoanelor fizice de a opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;
    b) determinarea procentului de 80% în situația în care angajatorii desfășoară activitate în sectorul agricol şi în industria alimentară, atât în România cât și în afara teritoriului României.

    2. OMF 1528/2022 – FACILITĂȚI SECTORUL CONSTRUCȚIILOR
    Potrivit art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din salarii în sectorul CONSTRUCȚII beneficiază de scutirea de impozit în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii.
  • De asemenea, urmare apariției Legii nr. 135/2022, articolul 60 punctul 5 s-a modificat, în sensul în care procedura de acordare a facilităților fiscale în domeniul construcțiilor se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor. Astfel, s-a urmărit unificarea într-un singur act normativ a informațiilor privind procedura de acordare a facilităților fiscale, pentru a veni în sprijinul angajatorilor.
  • Principalele prevederi ale ordinului vizează integrarea într-un singur act normativ a informațiilor privind acordarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor care se regăseau în instrucțiunile de completare a Declarației 112, precum și a informațiilor privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri din Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză nr. 239/24.07.2019 pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri.
  • De asemenea, au fost efectuate unele modificări tehnice, care clarifică aspecte semnalate de unii angajatori în aplicarea facilităților fiscale.
  • Prevederile ordinului privind stabilirea procedurii de acordare a facilităţii fiscale în domeniul construcțiilor se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.
    Sursa: AJFP Dambovita


    evoCONTA
    ©  2008
    Înapoi la cuprins