Viitorul se apropie....

Du-te la conținut

Viitorul se apropie....

La o cafea
29 Ianuarie 2023
Viitorul se apropie mai repede decât credem și ne putem adapta, majoritatea dintre noi.
În 1998, Kodak avea 170.000 de angajați și vindea 85% din toată hârtia foto din întreaga lume. În doar câțiva ani, modelul lor de afaceri a dispărut și au dat faliment. Cine s-ar fi gândit vreodată?
În 1998, v-ați gândit că doar 3 ani mai târziu, nu veți mai face poze cu role de film? Cu telefoanele inteligente de astăzi, cine mai dorește să cumpere o cameră foto? Camerele digitale au fost inventate de fapt în 1975. Însă la fel ca în cazul tuturor tehnologiilor exponențiale, au fost o dezamăgire pentru o perioadă, înainte de a deveni superioare și atractive, însă mai apoi au devenit la modă și uluitor în doar câțiva ani.
Acum se întâmplă același lucru însă mult mai rapid, prin și cu inteligența artificială, sănătatea tehnologizată, mașinile autonome, mașini electrice, educația tehnologizată, imprimarea 3D, noua agricultură și locurile de muncă moderne.
Service-urile pentru reparații auto vor dispărea. Un motor pe benzină are 20.000 de piese individuale iar un motor electric doar 20! Mașinile electrice sunt vândute cu garanții de viață și sunt reparate numai de dealeri. Durează doar 10 minute pentru a scoate și înlocui un motor electric. Motoarele electrice defecte nu mai sunt reparate ci sunt trimise la un atelier de reparații regional cu roboți. Deasemenea, defecțiunile la lumini acestora sunt contracarate cu rezervă de iluminare.
Benzinăriile vor dispărea. Contoarele de parcare vor fi înlocuite cu contoare care distribuie electricitate. Companiile vor instala stații de reîncărcare electrică; de fapt, au început deja, le puteți găsi în extrem de multe locații.
Industriile exploatării cărbunelui vor dispărea.
Companiile producătoare de petrol vor dispărea. Forajul pentru hidrocarburi, pentru țiței se va opri. Așa că vom spune curand "la revedere" OPEC.
Locuințele vor produce și vor stoca mai multă energie electrică pe parcursul zilei, apoi o va folosi și, după caz, se va vinde înapoi la rețea. Rețeaua aceasta a locuințelor depozitează și distribuie energia surplus către industriile care consumă mai multă energie electrică. Va rog doar sa verificati, chiar si online, acoperișul Tesla...
A patra revoluție industrială: software-ul a întrerupt și va continua să perturbe majoritatea industriilor tradiționale în următorii 10 ani.
- UBER este doar un instrument software, nu dețin nicio mașină și acum este cea mai mare companie de taxi din lume. Întrebați orice companie sau sofer de taxi dacă a văzut asta și ce crede despre viitor său.
- AIRBNB este acum cea mai mare companie hotelieră din lume, deși nu dețin nicio proprietate. Întrebați-i pe cei de la Hilton Hotels dacă au văzut asta și ce cred despre viitor.
Inteligența artificială: calculatoarele devin mai bune, exponențial, în înțelegerea lumii. Anul acesta, 2020, un computer l-a bătut pe cel mai bun jucător Go din lume, cu 10 ani mai devreme decât se aștepta.
În SUA, tinerii avocați deja nu mai găsesc locuri de muncă. Datorită Watson-ului IBM, se pot primi sfaturi juridice (până acum, pentru moment, date și consultații juridice de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, în comparație cu o precizie de 70% atunci când sunt făcute de oamenii juriști. Deci, dacă studiezi dreptul, oprește-te imediat. Vor fi cu 90% mai puțini avocați în viitor.
Watson IBM ajută deja doctorii și diagnostică cancerul de 4 ori mai exact.
Facebook are acum un software de recunoaștere a modelelor care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. În 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii.
Mașinile autonome: primele mașini cu autovehiculare au fost deja în funcțiune în 2018. În următorii ani, întreaga industrie auto, de deplasare și transport, va începe să fie perturbată. Nu veți mai dori să dețineți o mașină deoarece veți apela o mașină cu telefonul, aceasta va apărea la locația Dvs. și vă va conduce către destinație. Nu va trebui să îl parcați, veți plăti doar distanța parcursă și puteți fi și productiv în timp ce vă deplasați.
Copiii foarte mici de astăzi nu vor primi niciodată permisul de conducere și nu vor deține niciodată o mașină.
Un număr de 1,2 milioane de oameni mor în fiecare an în accidente auto la nivel mondial, inclusiv prin conducere distrasă ori sub influența băuturilor. În SUA acum se produce un accident la fiecare 100 de mii de kilometri. Cu conducere autonomă va scădea la 1 accident în 10 milioane de mile, salvând anu un milion de vieți la nivel mondial.
Companiile de asigurări vor avea probleme masive, deoarece, fără accidente, costurile vor deveni mai ieftine. Modelul de afaceri al asigurărilor auto va dispărea.
Imobiliarele se vor schimba. Pentru că dacă puteți lucra în timp ce faceți naveta, oamenii se vor muta mai departe, pentru a trăi într-un cartier mai frumos sau mai accesibil.
Mașinile electrice vor deveni generalizate în jurul anului 2030. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase, deoarece toate mașinile noi vor funcționa cu electricitate. Orașele vor avea și un aer mult mai curat.
Electricitatea va deveni incredibil de ieftină și curată. Producția de energie solară a fost pe o curbă exponențială de 30 de ani, dar acum puteți vedea impactul său uluitor. Și tocmai continuă să crească producția de energie regenerabilă.
Companiile de energie fosilă încearcă cu disperare să limiteze accesul la rețea a energiei regenerabile, pentru a împiedica concurența din instalațiile solare de acasă, dar asta pur și simplu nu poate continua - tehnologia va avea grijă de această strategie.
În domeniul sănătății, există companii care vor construi un dispozitiv medical numit „Tricorder X” care funcționează împreună cu telefonul personal, care îți scanează retina, ia proba de sânge și de respirație. Apoi analizează 54 de bio-markeri care vor identifica aproape orice boală. În prezent, există zeci de aplicații de telefon pentru scopuri de sănătate.
Bine ați venit in VIITOR!
sursa: internet


Înapoi la cuprins